Maartje Horvers

Mijn naam is Maartje Horvers en ik ben samen met Hella van den Beemt eigenaresse van HondenCampus. 16 jaar geleden startte ik op het dierenasiel in Tilburg als projectleider na mijn opleiding tot paraveterinair. Ik zag de problematiek binnen de opvang ernstig toenemen; 16 jaar geleden zat het asiel vol met makkelijk plaatsbare hondjes. Dit veranderde in de loop der tijd naar minder honden maar dan wel met ernstige medische- of gedragsproblemen. Ik zag de noodzaak hier iets mee te doen en ben daarom de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut en -beoordelaar gaan volgen bij DogVision. Daarna ben ik me blijven ontwikkelen op het gebied van agressie en gedragsbeoordeling. 5 jaar geleden is HondenCampus ontstaan om een betere nazorg te kunnen bieden aan herplaatsers uit de opvang.

Complexe honden en bijtincidenten, dat is waar HondenCampus zich in heeft gespecialiseerd. Naast de hondenschool, gedragstherapie en het geven van opleidingen voor asielmedewerkers en handhavers, zijn we momenteel druk bezig met de pilot voor het expertisecentrum voor complexe honden. Een plek waar honden die betrokken zijn geweest bij een (bijna) bijtincident worden gestabiliseerd, onderzocht en getraind. De opdracht van het ministerie van LNV is het opleveren van een huisvestings- en behandelprotocol voor complexe honden in de opvang. De missie van HondenCampus is om de balans te vinden tussen de veiligheid in de samenleving en het welzijn van de hond. Aangezien de eigenaar de grootste risicofactor blijkt te zijn is het van groot belang om deze op een juiste wijze te begeleiden en te sturen. HondenCampus maakt zich dan ook hard om binnen de politiek een standpunt te creëren m.b.t. houderschap

Inhoud van de lezing:

Beleid rondom bijtincidenten in Nederland; wat is jouw rol?

Jaarlijks komen er gemiddeld zo’n 150.000 bijtincidenten voor met een persoon als slachtoffer. Er zijn geen cijfers bekend over incidenten met andere dieren. Het is een toenemend probleem binnen onze maatschappij.

Wat zijn de gevolgen wanneer je hond betrokken is geweest bij een bijtincident? En wat kunnen professionals doen wanneer ze betrokken raken bij een casus met een bijtende hond? In deze lezing vertel ik je meer over het beleid in Nederland en over de rol die jij als professional kunt pakken om de veiligheid in samenleving te vergroten én het welzijn van de hond te waarborgen. Wat wordt er momenteel in Nederland gedaan aan bijtpreventie en welke organisaties houden zich met bijtpreventie bezig? Het komt allemaal aan bod tijdens deze lezing voor betrokken professionals.