Waar kunnen
we
je mee
helpen?

Soms valt het gedrag van je hond niet meer binnen de grenzen van redelijk en leefbaar voor jou of je omgeving.

Denk bijvoorbeeld aan agressie, angst, onzindelijkheid en overmatig blaffen. Het veranderen van dit soort probleemgedrag vergt deskundig advies en begeleiding om het leven samen met jouw hond weer plezierig te maken.

hond zit en krijgt een koekje van zijn eigenaar

Welk gedrag is dan probleemgedrag?

Probleemgedrag wordt vaak beschreven als gedrag waardoor wij ons dagelijks leven zo moeten aanpassen dat wij er last van hebben en het de relatie met onze hond schaadt. Of het is gedrag waar we ons voor schamen naar de buitenwereld toe. Niemand vindt het immers leuk om bijvoorbeeld met een blaffende hond over straat te lopen.

Veel van dit door ons benoemde probleemgedrag is overigens voor de honden zelf meestal geen probleemgedrag. Zij laten simpelweg gedrag laten zien dat heel honds is en vaak ook nog versterkt door jarenlang erin gefokte raseigenschappen. Ook leren ze in de regel heel snel dat het uitvoeren van dit gedrag een bepaald doel bereikt. Denk aan het op afstand houden van iets dat ze spannend vinden zoals een andere hond of mensen door hard te blaffen of een fijn gevoel als ze heel hard achter een konijn aanrennen.

Honden doen nooit zomaar iets of zullen proberen ons met opzet dwars te zitten. Ze laten gedrag zien vanuit een interne drive of motivatie en zullen pas ander gedrag kiezen als dat een betere of vergelijkbare uitkomst geeft. Het is dan voor ons als eigenaar belangrijk om te gaan kijken welk gedrag we graag zouden willen zien. En daarmee kan een hondengedragstherapeut je helpen. Deze is immers expert op het gebied van hondengedrag en zal sneller kunnen herkennen waarom je hond doet wat hij doet.

Met welk probleemgedrag kan een gedragstherapeut van de NVGH je helpen?

Je kunt dan denken aan:

  • Uitvalgedrag richting andere honden of dieren;
  • Overmatig blaffen in- en buitenshuis;
  • Niet alleen kunnen zijn;
  • Obsessief gedrag vertonen zoals staartjagen en schaduwjagen;
  • Agressie richting mensen en dieren;
  • Angstgedrag (bijvoorbeeld voor geluiden, mensen, andere dieren, verkeer etc.);
  • Onzindelijkheid;
  • Problemen tussen meerdere honden in één gezin.

En zo zijn er nog veel meer gedragingen te noemen waar je als hondeneigenaar graag hulp bij wilt hebben. Problemen zijn niet gelimiteerd tot bovenstaand lijstje en er spelen regelmatig meerdere problemen tegelijk. Ook daarmee zal de hondengedragstherapeut met jou aan de slag gaan. Kort gezegd is al het gedrag dat jij als niet prettig ervaart probleemgedrag voor jou en kun je hier advies over krijgen om het te veranderen. Met de kanttekening dat niet alles maakbaar is en een hond natuurlijk ook gewoon hond is. Echter de meeste problemen zijn wel hanteerbaar te maken zodat zowel het welzijn van de hond niet in het geding komt en jij als baas weer kunt genieten van je hond!

waarmee helpen

Vind een NVGH gedragstherapeut in de buurt

Zoeken