Wat is een honden-
gedragstherapeut ?

Wij zijn hondengedragstherapeuten of kynologisch gedragstherapeuten, onze expertise ligt in kennis van honden en dan met name hun lichaamstaal, hun gedrag en hoe ze leren.

Voordat we je een goed onderbouwd advies kunnen geven gaan we op zoek naar de oorzaak van het gedrag, waarom doet een hond wat hij doet? Pas als we weten wat de oorzaak van het gedrag is kunnen we op zoek naar een oplossing, de gedragstherapie. Vaak komen we uit op een combinatie van verschillende therapiemethoden. Het gaat daarbij om maatwerk, wat bij de ene combinatie van eigenaar en hond een goed resultaat oplevert kan bij een ander totaal niet te passen. Ieder mens is immers uniek, en eigenlijk geldt dat ook voor onze honden.

2 honden liggen op het gras te spelen

Tijd en geduld

Gedrag veranderen is niet altijd makkelijk, het kost tijd, energie en vaak een flinke dosis geduld van jou als eigenaar, want uiteindelijk ben jij degene die de therapie gaat uitvoeren.
Succes in het veranderen van het gedrag is van een aantal factoren afhankelijk. Een van die factoren is tijd, hoe lang bestaat het ongewenste gedrag al en heeft de hond daarmee dus succes gehad, gedrag dat succes oplevert wordt immers graag herhaald. Natuurlijk spelen er nog veel meer aspecten mee voor het slagen van het veranderen gedrag zoals de aard en de ernst van het gedrag en de (on)mogelijkheden van jou als eigenaar om te trainen.

Samenwerking met dierenartsen

Vaak zien we dat een gedragsprobleem wordt veroorzaakt door pijn, ziekte of een lichamelijk ongemak. Daarom is het van belang dat we samen werken met dierenartsen zodat een medische oorzaak bevestigt of uitgesloten kan worden. Wanneer er een medische oorzaak gevonden wordt moet die eerst behandeld worden. Het kan zijn dat het probleemgedrag daarmee ook opgelost is maar vaak is er sprake van een leerproces (conditionering), aanvullende training is dan nodig om het ongewenste gedrag weer in goede banen te leiden.

Helaas is het beroep van gedragstherapeut voor honden nog niet wettelijk beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Het is dus van belang een professionele gedragstherapeut te kunnen herkennen. Meer hierover kun je op deze pagina lezen.

wat is een GT

Vind een NVGH gedragstherapeut in de buurt

Zoeken