Artikelen

Op deze pagina vind je artikelen geschreven door onze leden die zijn geplaatst in diverse maandbladen zoals Onze Hond of Dier & Arts (vakblad voor dierenartsen). Maar ook artikelen die onze leden hebben geschreven over hondengedrag, training of andere informatie die voor een hondeneigenaar nuttig kan zijn. Download de artikelen gerust voor eigen gebruik, maar indien je ze wilt verspreiden via social media of op een andere manier, dan graag eerst toestemming vragen en met bronvermelding plaatsen.


Puzzel
Je zult het totale plaatje moeten maken…
door: Daniëlle Hermans
Geplaatst in Onze Hond nr. 7 – 2022

alt=""

Intro artikel:

Als trainer en gedragstherapeut komen er regelmatig mensen bij je met een hulpvraag die heel eenvoudig lijkt, en waarbij dan ook een eenvoudige oplossing wordt verwacht. Denk dan aan vragen als: ‘Mijn hond trekt, hoe zorg ik dat hij op mij let tijdens een wandeling? ‘ of  ‘Mijn pup bijt mij en mijn kinderen, hoe kan ik dat stoppen?’ Zo zijn er verschillende vragen en problemen die zich lijken te concentreren op één soort gedrag, maar waarbij de oplossing zelden in één verandering zit. Sterker nog: meestal bestaan zowel het gedrag als de oplossing uit meerdere puzzelstukjes, die – als het even kan- in elkaar moeten passen. 


Liefde gaat door de muilkorf
Als de omgeving niet naar je luistert
door: Anouk Gaemers
Geplaatst in Onze Hond nr. 6 – 2022

alt=""

Intro artikel:

“Als ik dat ding om haar snuit doe dan staat binnen no-time de politie voor de deur” zei mijn cliënt met een prachtige jonge Akita. Daar stond ik dan met een muilkorf in mijn hand en een mond vol tanden. De jonge Akita had namelijk met name naar vreemde mensen op straat haar tandjes laten zien en gromde daar ook bij. Wat de hond dwarszat vraag je je af ?  Onbekende mensen die haar op straat ongevraagd benaderden en aaiden.


Achter het behang ?
Gedragsverandering in de puberteit
door: Jeanet Visser
Geplaatst in Onze Hond nr. 5 – 2022

alt=""

Intro artikel:

Marly van Leeuwen vroeg advies aan hondengedragsdeskundige Annemarie Albersen vanwege ongewenst gedrag van haar hond Tommy. Tommy is een grote reu van inmiddels drie jaar, een Landseer, een zogenaamd ‘reuzenras’.
Een begeleidingstraject volgde en ondanks dat er nog situaties zijn waarin Marly wat onzeker is, laat zij nu weer met plezier haar hond uit. 


Geen circusartiest
“Mijn hond mag ‘hond’zijn”
door: Willie van der Veldt
Geplaatst in Onze Hond nr. 4 – 2022

alt=""

Intro artikel:

Bo is een vrolijke 14 maanden jonge Border Collie reu. Hij wordt met liefde, eten, versnaperingen en vele wandelingen behoorlijk vertroeteld. Zijn eigenaar vertelt vol trots dat z’n hond ‘hond’ mag zijn en geen circusartiest is: “Bo is prima zoals hij is. Hij hoeft geen kunstjes te doen of te leren.”


Gedragstherapie is topsport
Twee Malamutes waartussen het soms ‘rommelt’
door: Lisette van de Wetering
Geplaatst in Onze Hond nr. 3 – 2022

alt=""

Intro artikel:

De weg naar succes verloopt niet zonder investering in tijd en inspanning. Voor de eigenaren van Malamutes Ginny en Finn is dat een bekend gegeven. Hun eigenaresse is oud-topsporter, tegenwoordig rolstoelgebonden en ze bezig twee Malamutes waartussen het soms ‘rommelt’. Het leek een haast onmogelijke opgave om dit probleem op te lossen, maar dat was het niet. Dankzij de topsportmentaliteit van de eigenaresse van Ginny en Finn. 


Snowy, dwergkees met plasprobleem
Zindelijkheid en drukte
door: Monique Steltenpool
Geplaatst in Onze Hond nr. 2 – 2022

alt=""

Intro artikel:

Het verhaal van Snowy geldt waarschijnlijk voor meer mensen die tijdens een van de vele lockdowns besloten een pup aan te schaffen. Snowy, een schattig dwerkeeshondje, is acht maanden als ik bij haar gezin kom om te praten over het probleem dat ze maar niet opgelost krijgen. Door de lockdown zijn alle kinderen thuis en werken de ouders vanuit huis. Dat is bepaald geen ideale situatie; voor de mensen binnen het gezin, maar voor de kleine Snowy al helemáál niet. 


Samenzang geeft kopzorgen
Een bijzonder, maar serieus gedragsprobleem
door: Lisette van de Wetering
Geplaatst in Onze Hond nr. 1 – 2022

Intro artikel:

Veel honden reageren op geluiden. Waarop en hoe ze reageren is per hond verschillend en natuurlijk hoeft het reageren op geluiden geen probleemgedrag te zijn. Onlangs werd ik te hulp gevraagd door ouders die een bijzonder, maar serieus probleem hadden. Als hun jonge kindje (1jaar) een hoog geluid maakte, begon de hond te huilen. Het geluid van kind en hond samen bracht de ouders tot wanhoop. Ze hadden al van alles geprobeerd om de samenzang te stoppen maar tevergeefs.