De Voordelen
van een NVGH
gedragstherapeut

Alle leden van de NVGH hebben een erkende en gecertificeerde opleiding gevolgd en zijn gediplomeerd. Onze gedragstherapeuten voor honden houden hun vakkennis jaarlijks up-to-date, voldoen aan nascholingseisen en houden zich aan de beroepscode.

Het beroep van gedragstherapeut voor honden kent helaas nog geen wettelijke bescherming. Iedereen mag zich zo noemen. Het is dus van belang een professionele gedragstherapeut te kunnen herkennen. De gedragstherapeuten van de NVGH bieden een professionele aanpak van het ongewenste gedrag van je hond, ieder op zijn eigen manier.

Wat kan je van een gedragsconsult verwachten?

We gaan, samen met jou, op zoek naar de oorzaak en de motivatie van je hond om het gedrag uit te voeren. Waarom doet hij wat hij doet? We kijken daarbij niet alleen naar het gedrag maar ook naar de houding en eventuele spanningssignalen van de hond. Daarna kijken we welke methode het beste bij jullie past om het ongewenste gedrag te veranderen en weer hanteerbaar te maken.

Er zijn verschillen in aanpak tussen onze leden maar de grote lijnen zijn wel hetzelfde. Voorafgaand aan het consult krijg je meestal een uitgebreide vragenlijst die je op je gemak kan invullen. Daarna is er een gesprek waarbij de gedragstherapeut meteen de hond kan observeren. Aan de hand hiervan wordt er een diagnose en een prognose gesteld en wordt er een plan van aanpak gemaakt waarmee je aan de slag kan. Afhankelijk van de complexiteit en de aard van het gedragsprobleem, kunnen daarna nog aanvullende trainingen en/of vervolgafspraken nodig zijn. Wanneer we vermoeden dat er een medische oorzaak is of wanneer er gedragsmedicatie ter ondersteuning nodig is, werken we samen met je dierenarts.

Hoe herken je een deskundige gedragstherapeut?

Helaas is het geen beschermd beroep. Dit maakt het heel lastig om een deskundige gedragstherapeut te onderscheiden van een zelfbenoemde therapeut. De NVGH is een branchevereniging met ruim 135 leden. Al onze leden voldoen aan kwaliteitseisen met betrekking tot opleiding en nascholing. Alleen gedragstherapeuten die hun opleiding hebben gedaan bij een opleidingsinstituut dat voldoet aan onze kwaliteitseisen mogen lid worden. Daarnaast zijn onze leden verplicht om jaarlijkse nascholingen te doen om hun kennis up to date te houden en te verbreden/verdiepen. Kennis over hondengedrag is nog dagelijks aan verandering onderhevig en op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en onderzoeken is dan ook belangrijk.

hond kijkt blij met bek open naar zijn eigenaar

Vergoeding door verzekering?

Indien je verzekerd bent voor je hond bij OHRA kun je in aanmerking komen voor een vergoeding voor gedragstherapie. Let op dit is wel afhankelijk van het type verzekering dat je hebt afgesloten voor je hond. Dekt je verzekering gedragstherapie dan krijg je deze vergoed als een hondengedragstherapeut van de NVGH de therapie verzorgd. Andere verzekeraars hebben hun eigen voorwaarden. Ben je verzekerd bij een andere verzekeraar, vraag dan of gedragstherapie ook onder de dekking valt. Veelal wordt deze therapie ook bij andere verzekeraars vergoed als je wordt begeleid door een NVGH gedragstherapeut.

Vind een NVGH gedragstherapeut in de buurt

Zoeken